COLOMBIA – Aanzienlijke veranderingen in immigratiesysteem Emigratie Advocaten

COLOMBIA – Aanzienlijke veranderingen in immigratiesysteem

COLOMBIA - Aanzienlijke veranderingen in immigratiesysteem

Op 2 augustus publiceerde het Colombiaanse Ministerie van Buitenlandse Relaties een resolutie die een nieuw systeem van visumcategorieën instelt en nieuwe immigratievereisten implementeert. Besluit 6045/2017 wordt naar verwachting ingegaan op 14 december 2017, 90 werkdagen na de publicatiedatum. Colombiaanse visa die vóór die datum zijn afgegeven, blijven geldig gedurende de volledige geldigheidsperiode en volgens de voorwaarden die in eerdere regelgeving zijn vastgelegd.

Drie belangrijkste visumcategorieën

Meerdere subcategorieën van visa worden binnenkort als volgt gegroepeerd in drie hoofdcategorieën:
1. Visum voor visum (Type V): deze visumcategorie omvat bezoekers die reizen voor toerisme, zaken, seminars, training, medische behandeling en kortetermijndiensten. Bezoekersvisa kunnen worden verleend met een geldigheid van maximaal twee jaar, voor meerdere binnenkomsten.
2.Migrantenvisum (Type M): deze visumcategorie is van toepassing op vreemdelingen die van plan zijn langer in het land te blijven en zal echtgenoten of partners van Colombiaanse burgers, buitenlanders die in dienst zijn van een Colombiaanse entiteit, investeerders, studenten, vluchtelingen of personen die onderworpen zijn aan wederkerigheidsovereenkomsten op basis van Mercosur. Migrantenvisa kunnen worden verleend met een geldigheid van maximaal drie jaar, voor meerdere binnenkomsten.
3.Residence visa (Type R): Dit type visum kan worden verleend aan vreemdelingen die van plan zijn permanent in Colombia te verblijven. Voorbeelden van kwalificerende vreemdelingen zijn onder meer bepaalde in aanmerking komende gezinsleden die twee jaar in het land hebben verbleven onder de visumstatus van het type M, buitenlanders die in aanmerking komen voor wederkerigheidovereenkomsten met Mercosur of vreemdelingen die gedurende vijf jaar de status van tijdelijk werkvisum hebben gehad. Verblijfsvisa worden verleend met een onbepaalde geldigheidsperiode, voor meerdere binnenkomsten.

Veranderingen in immigratievereisten

Resolutie 6045/2017 herroept Resolutie 5512/2015, waarin de huidige Colombiaanse visumcategorieën en -vereisten zijn vastgelegd. Het zal ook procedures afdwingen die onlangs door andere resoluties zijn gepubliceerd als een gezamenlijke inspanning om de immigratievoorschriften te versterken en de immigratieprocessen in Colombia te stroomlijnen. We belichten enkele van de belangrijke veranderingen die het meest van invloed zijn op de klanten van Foster LLP:
1.Werkvergunningen: het concept van een werkvergunning afgegeven onafhankelijk van een visum is nieuw. Colombiaanse autoriteiten kunnen werkvergunningen verlenen aan vreemdelingen in een van de drie belangrijkste categorieën van visa. Dit betekent dat sommige reizigers onder een Bezoekersvisum (Type V) afhankelijk van de omstandigheden en de aard van het werk arbeidsdiensten mogen aanbieden.
2. Kortere deadline voor visumstempelen: volgens de nieuwe resolutie heeft een vreemdeling nu 30 dagen vanaf de datum waarop een elektronisch visum is goedgekeurd, in plaats van de vorige deadline van twee (2) maanden, om een ​​fysiek visumstempel te vragen in zijn of haar paspoort.
3.Het bewijs van financiële solvabiliteit voor Colombiaanse entiteiten die werkvisa sponsoren: volgens de nieuwe resolutie moet een Colombiaanse entiteit die een werkvisum sponsort, binnen de zes (6) maanden voorafgaand aan de indiening een aanzienlijk hoger banksaldo voor elke maand laten zien.
4.Definitie van activiteiten voor tijdelijke technische diensten met of zonder een Colombiaans arbeidscontract (voorheen TP-13 werkvisum): De nieuwe resolutie behandelt niet specifiek de activiteiten en voorwaarden die eerder zijn vastgesteld onder het TP-13 visum. Naar verwachting zullen tijdelijke technische diensten in Colombia worden toegestaan ​​onder een subcategorie van het type V-visum. Het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Betrekkingen zal naar verwachting aanvullende aanwijzingen geven over deze specifieke kwestie.
5.Signed contract summary form and employment contract required: Buitenlanders die op Colombiaanse loonlijst worden geplaatst, hebben nu een ondertekend formulier voor de samenvatting van de overeenkomst nodig, evenals de ondertekende arbeidsovereenkomst als onderdeel van het visumaanvraagproces. Voorafgaand aan resolutie 6045/2017 hadden Colombiaanse entiteiten de mogelijkheid werkcontracten uit te voeren nadat een visum was goedgekeurd en afgegeven door een Colombiaanse consulaire post door alleen het ondertekende samengestelde arbeidscontractformulier te presenteren. Colombiaanse entiteiten en buitenlanders moeten deze twee documenten nu laten uitlijnen en ondertekenen voorafgaand aan de aanvraag voor een werkvisum.
6. Geldigheid van documenten: alle bewijsstukken die voor elke visumcategorie vereist zijn, moeten nu binnen drie (3) maanden na de datum van afgifte aan de Colombiaanse autoriteiten worden voorgelegd. Vreemdelingen die een visum aanvragen, worden aangemoedigd om zo snel mogelijk nieuwe gecertificeerde kopieën van vitale gegevens te verkrijgen.