Panama Werkvergunning -procedure Emigratie Advocaten

Panama Werkvergunning -procedure

Over de Panama Work Permit

Elke buitenlander die van plan is om in Panama te werken, heeft een immigratievisum nodig waarmee hij een werkvergunning kan aanvragen.

Het proces om verblijf te vestigen en het proces om een ​​werkvergunning te verkrijgen zijn verschillend en onafhankelijk. Het verblijfsproces moet echter eerst worden voltooid, omdat het een van de vereisten is om een ​​werkvergunning aan te vragen.

De nationale immigratiedienst reageert op alle verblijfstoepassingen in Panama. Het ministerie van arbeid en arbeid is echter verantwoordelijk voor het verwerken van alle aanvragen voor werkvergunningen.

Opties om een ​​werkvergunning aan te vragen

Er zijn veel opties om een ​​werkvergunning te krijgen, afhankelijk van het woonplaatspad van de aanvrager. Sommige hiervan zijn:

    • Vreemdeling getrouwd met een Panamese
    • Vreemdeling met Panamese kinderen
    • Vreemdeling met verblijf onder het Friendly Nations-programma
    • Vreemdeling met verblijf onder het Verdrag van Panama en Italië
    • Vreemdeling met verblijf onder het programma Professional Foreigner
    • Vreemdeling met verblijf dat 10 jaar of langer in Panama woont
    • Buitenland ingehuurd door een lokaal bedrijf binnen de 10% van toegestane buitenlandse arbeid
    • Buitenland ingehuurd door een lokaal bedrijf met een minimum salaris van $ 1.000 / m, volgens de regels van de Overeenkomst van Marrakesh - slechts één buitenlander is toegestaan ​​in de loonlijst van het bedrijf
    • Buitenland ingehuurd door een lokaal bedrijf binnen de 15% van technische expertise
    • Buitenlanders aangenomen als zakenman door een bedrijf in de Colon Free Zone
    • Buitenland ingehuurd door een lokaal bedrijf dat alleen diensten in het buitenland aanbiedt
    • Vreemdeling heeft verblijf verleend als vluchteling
    • Buitenland verleend verblijf in het kader van het Crisol de Razas-programma

 

Basisvereisten

De vereisten voor het verkrijgen van een werkvergunning variëren op basis van het verblijfs programma van de vreemdeling, maar er zijn algemene vereisten die van toepassing zijn op de meeste gevallen, zoals:

      • Toepassing en volmacht, origineel en kopie
      • Authentiek exemplaar van de resolutie van de Nationale Immigratiedienst, waarin wordt bevestigd dat de aanvrager een permanente verblijfsvergunning van Panamese heeft gekregen
      • Certificaat van de nationale immigratiedienst, waarin de immigratiestatus van de aanvrager wordt bevestigd
      • Notariële kopie van de verblijfs-ID van de aanvrager uitgegeven door de National Immigration Service
      • Vier foto's op paspoortformaat, met de naam van de aanvrager op de achterkant

 

Kosten en duur

De kosten voor het verkrijgen van een werkvergunning variëren van $ 100 tot $ 600 aan overheidskosten, plus juridische kosten.

Zodra het ministerie van arbeid en arbeid een aanvraag heeft ontvangen, kan het 1 tot 3 maanden duren om te beslissen of het verzoek wordt goedgekeurd of geweigerd.

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt de aanvrager een ID waarmee hij in Panama kan werken. Het is mogelijk dat de vreemdeling dit identiteitsbewijs moet tonen aan een inlenende werkgever of aan inspecteurs van het Ministerie van Werk en Arbeid wanneer dat nodig is.

Aanvullende informatie

Als een lokaal bedrijf een buitenlander inhuurt die in het bezit is van een geldige werkvergunning, moet het bedrijf voldoen aan de regel van 10 Panamese werknemers voor elke ingehuurde buitenlander. Deze regel is niet van toepassing op multinationale ondernemingen die andere regels volgen.

De aanvraag van een buitenlander in het kader van het Friendly Nations-programma moet ook een arbeidscontract, een bewijs van registratie van de sociale zekerheid en looninformatie van het inlenende bedrijf omvatten.

Over het algemeen kunnen buitenlanders investeren in en toezicht houden op hun eigen bedrijf. De mening van het ministerie van Werk en Arbeid is echter dat genoemde vreemdeling niet kan werken of werken zonder een werkvergunning.

Beroepen gereserveerd voor Panamanians

De Panamese wet verbiedt buitenlanders, zelfs met een werkvergunning, om te werken in een aantal beroepen die voorbehouden zijn aan Panamese.

Sommige van deze beroepen zijn: recht, geneeskunde, farmacie, architectuur, engineering, veterinaire, tandheelkunde, voeding, psychologie, laborant, sociale arbeid, fysiotherapie, boekhouding, medisch en tandartsassistente, kapper en cosmetologie, agronoom, journalist, radioloog, Public Relations en econoom.

Neem contact met ons op voor meer informatie of om te beginnen met uw Panama Work Permit-process.